Mozaicul de sticla – Aplicatie usoara
Mozaicul de sticla – Aplicatie usoara
Acoperirea cu mozaic de sticla a devenit populara, gratie valorii estetice unice dar si parametrilor foarte buni. Daca esti interesat, trebuie mai intai cu lucrul cu acest material.
Diversitatea formelor, paleta aproape nelimitata de culori si posibilitatea de a-l combina cu alte materiale, precum lemn, ceramica si piatra naturala – acestea sunt cele mai importante beneficii ale placajelor cu mozaic de sticla. Materiile prime principale de fabricatie sunt cuartul si siliciul. Aceste elemente sunt folosite pentru decorarea peretilor si podelelor. Mozaicul de sticla este perfect pentru baie si bucatarie, ca alternativa la placi ceramice obisnuite, fiind rezistent la temperaturi si umezeala.
Forme si culori
Piata ofera elemente care variaza in culoare, forma si textura. Poti alege elemente lucioase, perlate, mate sau cu decoratiuni metalice. Mozaicul de sticla lumineaza si “mareste” vizual camera. Este fabricat in bucati de diferite dimensiuni, spre exemplu: 50 x 50 cm, 2 – 8 mm grosime.
Amplasarea unui mozaic trebuie planificata bine. Acesta este de obicei lipit pe o plasa care poate fi taiata.
Incepe cum trebuie
Suportul trebuie sa fie uscat, neted, curat si rezistent la deformare, neputand contine substante care ii slabesc proprietatile adezive. Inainte de lipire, suprafata trebuie grunduita cu CT 17. Ceresit CM 22 este solutia perfecta ca adeziv cimentos pentru mozaic, care netezeste baza pana la 20 mm. Ca alternativa, poti folosi adezivi epoxi si chituri (CE 79), ca un sistem foarte rezistent.
Alegerea materialelor adecvate
Mozaicul de sticla este caracterizat de absenta absorbantei. Astfel, adezivul ales pentru mozaic trebuie sa aiba proprietati ridicate de lipire. Cea mai buna solutie este sa aplici produsele de adeziv din clasa S1 (Ceresit CM 22) sau adezivi bazati pe rasini reactive din clasa R2 (Ceresit CM 77). Imbinarile inchise la culoare vor contrasta, iar intreaga compozitie va deveni mai intunecata.
La inceputul imbinarii, va trebui sa inlaturi folia sau hartia de pe suprafata daca nu a fost lipita pe o plasa, dupa lipirea completa a mortarului adeziv. Urmatorul pas este sa inlaturi ramasitele de mortar adeziv dintre imbinarile mozaicului, curatand praful si structura.
Punctele interne de conexiune intre pereti si intre pereti si pardoseala trebuie sa fie umplute cu silicon sanitar Ceresit CS 25 sau cu agenti de etansare pe baza de poliuretan.
Ai grija de mozaic
Protejarea si post-tratamentul mozaicului de sticla nu sunt complicate. Citeste instructiunile furnizate de producatorul mozaicului pentru a vedea care este produsul optim de curatare.