Placarea unei terase Adeziv Flexibil CERESIT CM 17

Placarea unei terase

Cum sa obtii o terasa perfecta

What is underneath a terrace

Placarea exterioara pe o terasa este una dintre cele mai mari provocari, chiar si pentru meseriasii cu experienta. Dar, cu o abordare atenta, ea devine mult mai usoara si s-ar putea chiar sa te si bucuri de soare.

Deoarece este construita de obicei pe acoperisul plat al incaperilor interioare, suprafata superioara a unei terase prezinta provocari deosebite. In primul rand, temperatura aerului si umiditatea relativa sunt diferite pe cele doua laturi – un factor important pe care trebuie sa-l iei in considerare la asezarea fundatiei. De asemenea, o pardoseala de terasa trebuie sa asigure protectie impotriva ploii sau zapezii, actionand ca o bariera termica si de vapori. In mod normal, straturile de deasupra izolatiei termice sunt expuse la cele mai mari fluctuatii de temperatura. Pentru a asigura functionarea corecta in orice conditii termice, selecteaza cu atentie toate componentele necesare: pardoseala fara imbinare, bariera de vapori, izolare termica si hidroizolatie, strat de drenaj si materiale de finisare. Folosind tehnologii si sisteme adecvate, te poti baza pe un rezultat hidrorezistent – prevenind deformarile structurale indiferent de schimbarile de temperatura. Cu o izolatie profesionala, cu o scurgere eficienta a apei si cu rosturile de dilatare potrivite, esti cu un pas inaintea oricarui obstacol.

Recomandari

1. Pentru pardoseala fara imbinari, nu folosi un adeziv obisnuit

O pardoseala fara imbinare este atat baza pentru stratul de etansare, cat si o structura rigida care distribuie sarcini utilitare – de la podea la izolatii termice. Pardoseala fara imbinari a terasei trebuie sa fie rezistenta la apa si la inghet, deoarece rezistenta lor determina rezistenta podelei. Prin urmare, utilizeaza cel mai bine o masa speciala de intarire rapida pentru pardoseli. Motivul: o pardoseala obisnuita fara imbinare are mai multe dezavantaje. In primul rand, este de obicei realizata din adeziv generic, care nu garanteaza rezistenta la schimbarile de temperatura si nu ofera flexibilitate adecvata. De asemenea, procesul de uscare prelungita iti poate cauza intarzieri semnificative ale lucrarii.

2. Integreaza o panta corecta suportului

Asigura-te ca apa de ploaie poate curge de pe suprafata terasei, folosind un strat de baza cu o panta intre 1,5% si 2,5%. Doar atunci apa poate fi evacuata eficient. In caz contrar, aceasta ar putea forma balti pe puntea ceramica, care la randul sau poate duce la infiltrarea in straturile structurale ale terasei. Cel mai bine este sa asezi suportul direct pe pardoseala. Apoi, poti aplica sape subtiri de ciment cu o grosime de cca. 5 mm. Prin utilizarea straturilor de contact, ele sunt conectate la structura terasei.

3. Ai grija cand folosesti rosturi de dilatare

In special in regiunile cu temperaturi ridicate, placile ceramice isi pot schimba forma. Trebuie sa compensati acest lucru cu rosturi de dilatare, corect amplasate. Cel mai bine, alocati 5 m²- 6 m² pentru suprafata placata. Separati rosturile de dilatare, intre ele, cu chit si material elastic. De asemenea, puteti aplica materiale de umplere din silicon, dar acestea nu sunt atat de durabile si trebuie inlocuite dupa o anumita perioada de timp. Un adeziv mineral elastic va fi alegerea gresita, deoarece nu este adecvat pentru terasele utilizate frecvent. Forma ideala pentru zone este un patrat,  iar raportul dintre laturi nu trebuie sa depaseasca 2:1.

4. Nu uita de bariera de vapori

Dintr-o camera incalzita de sub o terasa, vaporii de apa se difuzeaza, de asemenea, in tavanul de deasupra si in structura terasei. Daca ajunge la un strat mai rece, vaporii se condenseaza, creand astfel dungi. Din acest motiv, trebuie sa izolati si stratul de dedesubt. Acesta are doua functii: ca izolatie impermeabila, este inca un strat de protectie pentru terasa, in timp ce serveste si ca o bariera de vapori. Fara izolare impermeabila sub placi, ploaia poate patrunde cu usurinta in structurile mai profunde – pana la stratul de sapa, provocandu-i coroziunea si eventuala distrugere. Inainte de a aplica izolatia sub placi, aplica o acoperire minerala elastica. Cu adezivi speciali, poti aplica placile direct peste ea, compensand astfel deformarile termice.

5. Foloseste o flansa hidroizolanta pe peretele adiacent terasei

Conform recomandarilor celor mai bune institutii tehnice, izolatia de suprafata a terasei trebuie sa ajunga pana la un minim de 15 cm de peretele adiacent. Cu aceasta flansa importanta, impiedicati scurgerea apei de ploaie in zona de contact dintre placile terasei si pereti. Rezultatul dorit: peretele nu se uda.

6. Nu aplica folii de constructie ca strat anti-frictiune

O eroare de proiectare larg raspandita. Daca introduceti folii de polietilena impermeabila intre sapa si stratul de izolare termica, aceasta poate avea consecinte neplacute. In acest caz, ploaia care penetreaza sapa prin suprafata ceramica se poate acumula pe folie, marind astfel suprafata uda. Cea mai buna solutie: aplicati geo-tesatura, de obicei cu o greutate de 200 g/m² pana la 250 g/m², ca separator intre sapa si izolatia termica.

7. Foloseste un strat de scurgere sub izolatia termica a terasei

Daca apa reuseste sa patrunda in interiorul terasei, trebuie ii permiti sa se evacueze cat mai repede posibil. Obtii acest lucru punand un strat de drenaj direct sub izolarea termica si deasupra celeilalte izolatii impermeabile. Stratul de drenaj este realizat din tesaturi de drenaj speciale sau prin aplicarea unei geo-textile cu o greutate de aproximativ 250 g/m2. Simpla aplicare a polistirenului extrudat cu canale formate pe fund poate fi insuficienta pentru a evacua corect umezeala si vaporii de apa din structura terasei.

8. Nu lucra niciodata fara a hidroizola

Multi constructori considera ca placile bine montate,  un chit bun si imbinarile de dilatare formate corespunzator sunt suficiente pentru a impermeabiliza podeaua terasei. Nimic mai neadevarat. Indiferent de planul lor, apa de ploaie va patrunde in zona de sub placi, deoarece micile inexactitati si zgarieturi de constructie sunt pur si simplu inevitabile. Acest lucru va provoca coroziunea chimica a materialelor de constructie, precum si coroziunea fizica la inghet. Ca urmare, intreaga terasa poate fi distrusa. Din acest motiv, impermeabilizarea suplimentara este esentiala.

9. Imbinarile de dilatare in sapa de presiune sunt cruciale

Deoarece sapa de presiune este supusa deformarii termice, este important sa inglobezi imbinari de dilatare in aceasta. Aceste imbinari separa suprafata sapei in campuri de expansiune care sunt aproximativ patrate. Raportul laturilor nu trebuie sa depaseasca 1: 2. Ele sunt necesare oriunde terasa isi schimba forma si trebuie sa fie acoperita de crapaturile dintre placile montate. Asigura-te ca suprafata zonelor de expansiune din sapele obisnuite din ciment nu depaseste 4 m2. Atunci cand se utilizeaza sapa din fabrica, campurile de expansiune pot fi semnificativ mai mari: pana la 10 m2, 20 m2 sau chiar 25 m2.

10. Nu folosi mortar adeziv rigid

Atat chitul, cat si adezivul care fixeaza placa la baza sunt responsabile de transmiterea deformarilor. Adezivul trebuie sa fie elastic si sa contina, de asemenea, un ciment si un liant de polimer. Acestia dau adezivului uscat capacitatea de a compensa schimbarile in dimensiunile placilor – un factor important in placarea exterioara. Poti recunoaste adezivii de acest tip cu simbolul C2. Atentie: prin aplicarea adezivului rigid C1, risti delaminarea placii din baza.

11. Aplica adeziv atat pe baza, cat si pe placi

Ar fi o greseala sa incerci sa faci placarea exterioara in acelasi mod ca si in incaperile interioare (intinderea adezivului pe podea cu o mistrie si suprapunand placile peste el). Acest mod de securizare a placilor nu va asigura o raspandire uniforma a adezivului sub toata suprafata lor. Se pot forma goluri sub placi, iar apa se acumuleaza in ele. Iti poti imagina cu usurinta ce se poate intampla daca temperatura scade sub inghet. In schimb, foloseste ambele fete pentru a lipi placile de baza. Intinde adezivul in mod egal pe baza si adauga un strat subtire si pe suprafata placii.

12. Instaleaza intotdeauna rigole de terasa multi-nivel

Folosirea aceleiasi guri de scurgere ca in bai este o greseala frecventa in construirea unei terase. Acestea colecteaza doar apa de la suprafata (a acoperirii ceramice). Fiind speciala, o terasa necesita folosirea rigolelor speciale in doua stadii pentru a scurge toata apa.

13. Nu folosi chituri minerale obisnuite

Chiturile minerale obisnuite nu sunt deformabile, dar, din pacate, sunt folosite in lucrarile la terase. Consecinte: materialul se poate sparge, iar apa se poate infiltra in straturile mai profunde ale sistemului. Pentru a umple adecvat imbinarile din terase, trebuie sa folosesti un chit mineral elastic.